Naruceni misevi

alisamaja | 07 Dec, 2008, 23:55 | Generalna | (676 Reads)

Potrebno 3.200 belih miševa. Moraju biti ženke. Ne smeju biti teže od 18 grama svaka. Naručilac: Tajna policija Kremlja.

Predpostavlja se da je ova porudbina namenjena za eksperimentisanje na tim malim zivotinjama, sa raznoraznim bojnim otrovima.U tajnoj policiji izbegavaju odgovor na pitanje čemu ta porudžbina. Kažu da ako takva porudžbina postoji, onda je ona i potrebna. Špekuliše se još i o tome da će miševi biti upotrebljeni za hranjenje sokolova koje čuvaju u Kremlju da oteraju vrane.

Dokumenti postavljeni na zvanični vladin sajt za tendere pokazuju da je Kremlj našao dobavljača i da će platiti 475,776 rublji (1.085.552 dinara) za mišice.

Trackback URL: http://www.blog.rs/trackback.php?id=42951

Pravilo 3R

alisamaja | 07 Dec, 2008, 23:47 | Generalna | (1212 Reads)

Sigurno ste bar jednom u životu sreli malog belog miša u podrumu svoje bake ili hodniku zgrade u kojoj živite. A da li znate da se ove životinjice koriste za razne eksperimente u nauci.? Ima, međutim, i onih koji veruju da se ubijanje i mučenje životinja može izbeći. Zato je 24. april ustanoveljen kao Svetski dan zaštite laboratorisjkih životinja. Obeležite i vi ovaj dan tako što ćete saznati šta znači pravilo 3R koje je grupa engleskih naučnika ustanovila pre 40 godina, a koje glasi:

Replacement – zamena
U nauci treba umesto živih životinja koristiti jednostavnije oblike života ili nešto neživo.

Reduction - smanjenjeSmanjiti broj životinja koje se koriste za eksperimente.

Refinement – usavršavanjeUsavršiti tehnologiju do te mere da se za oglede i ispitivanja koriste račuanri i računarski miševi. Životinje ostavimo na miru da se nadmudruju sa mačkama i drugim prirodnim neprijateljima.

 

Trackback URL: http://www.blog.rs/trackback.php?id=42948

Zanimljivost - Beli miš odložio poletanje aviona

alisamaja | 07 Dec, 2008, 22:59 | Generalna | (1079 Reads)

Jedan beli miš, primećen u avionu Vijetnam erlajnza na letu za Japan, odložio je poletanje za više od četiri sata.
Avion tipa "Boing 777", koji je u Hanoj stigao iz Dananga, poleteo je u nedelju za Tokio sa četiri sata zakašnjenja, tek pošto je u letelici pronadjen mali beli miš, prenela je agencija AP, pozivajući se na saopštenje vijetnamske aviokompanije.
Miša je primetio jedan od putnika na liniji Danang-Hanoj i o tome odmah obavestio posadu aviona.
Prdpostavlja se da je miš pobegao iz prtljaga nekog od putnika.

Trackback URL: http://www.blog.rs/trackback.php?id=42939